• Reklama

Urządzenia sterowane komputerem (Port COM)

Projekty i pomysły na zmodyfikowanie podzespołów komputerowych i nie tylko użytych w projektach, co użyć, jak podłączyć.

Urządzenia sterowane komputerem (Port COM)

Postprzez seb235 » Cz sie 10, 2006 12:15 pm

W ostatnim numerze gazety Ekspert było opisane jak za pomocą portu COM i języka Delphi sterpoować porstym układem elektronicznym. Wszystko rozumie tylko mam problem ten układ był zasilany z gniazda COM . Jak bym musiał zrobić i w co się wyposarzyć żebym mugł za po mocą protu COM zaświecić lub zgasic sobie światło w pokoju ??

Podajcie jakiś schemat co jak i z czym łączyć żeby to działało ??
Przygotowywanie się do porzucenia platformy Apple i powrotu na PC.

Odpowiem na wszelkie pytania dotyczące sprzętu, oprogramowania, sieci, masz problem to pisz do mnie, mój mail to : sebastian@tuningpc.pl
seb235
0 Ghz
0 Ghz

Kasa: 205.00
3DMark 2003: 0
3DMark 2005: 0
3DMark 2006: 0
PCMark05: 0
PCmark Vantage: 0
Gadu-Gadu: 7417136

Reklama

Re: Urządzenia sterowane komputerem (Port COM)

Postprzez Bartas » Cz sie 10, 2006 11:15 pm

raczej to niepasuje do kategorii Katalogów elementów. Temet przenosze do modyfikacji
Tuning PC - Wiemy co się Moduje !!! Elektronika Wizytówka Firm - Ogólno polski Największy Katalog Firm

Obrazek
Nie udzielam informacji i pomocy ze sprzętem na GG , pisz tylko na forum !!!
Bartas
Administrator
Administrator

Kasa: 461.50
Komputer: PC
Grafika: nVidia GeForce
3DMark 2003: 8612
3DMark 2005: 1834
3DMark 2006: 957
Wynik OC: C2D 2400@3000 Mhz
Gadu-Gadu: 2502987

Postprzez bARTon » Pt sie 11, 2006 7:12 am

seb235 napisał(a):W ostatnim numerze gazety Ekspert było opisane jak za pomocą portu COM i języka Delphi sterpoować porstym układem elektronicznym. Wszystko rozumie tylko mam problem ten układ był zasilany z gniazda COM . Jak bym musiał zrobić i w co się wyposarzyć żebym mugł za po mocą protu COM zaświecić lub zgasic sobie światło w pokoju ??

Podajcie jakiś schemat co jak i z czym łączyć żeby to działało ??

Chyba nic nie rozumiesz - skoro pytasz. Wyjścia są w standarcie TTL - oraz o bardzo małych prądach , więc można by zastosować tylko przerzutniki ale do sterowania diodami led. Do sterowanai układem musiałbyś zastosować układ - transoptor - triak lub transoptor - przekaźnik , które by mogły sterować dużymi obciążeniami.

..........

Swoją drogą wykorzystanie komputera o twojej mocy obliczeniowej do sterowana światłami w domu mnie śmieszy.Naprawdę nie masz co robić i nudzisz się .
bARTon
Moderator
Moderator

Kasa: 200.00

Postprzez Buster » Pt sie 11, 2006 12:53 pm

bARTon, teoretycznie - jesli maszyna miala by byc przeznaczona tylko do "sterowania domem" jakiej mocy potrzeba zeby byc spokojnym? ciekawi mnie ten temat bo widzialem juz dwa dzialajace prototypy takich mieszkan (nie na zywo ma sie rozumiec) ale dokladnych danych nie podali niestety .... :(
Obrazek
Obrazek
Buster
Moderator
Moderator

Postprzez bARTon » Pt sie 11, 2006 1:27 pm

Praktycznie mógłbym zastosować starego commodore C-64 wraz z jego słynnym "User portem" do tego zasilacz - i oczywiście eprom z programem , zasilacz z podtrzymaniem i interfejs user port - czujniki - regulatory czy przekaźniki wykonawcze.

Dzisiaj są urządzenia pracujące na kodzie DTMF czy poprzez GSM - więc zdalnie można sterować poporzez zwykły telefon komórkowy. Ba ....są urządzonka , które informują cię o zaprogramowanej godzinie , czy w czasie wystąpienia zdarzenia - na twój telefon GSM - który czujnik zadziałał , która część maszyny stanęła - bo ma awarię itp.

Spotkałem się z urządzeniami programowalnymi poprzez www - podobnie jak Acces point. Do takich zadań - sterowania i regulacji stosuje się wprawdzie komputerki ale troszkę w innym wykonaniu. Są to sterowniki PLC różnych producentów - najczęściej 8 /16 bitowe z własną pamięcią , i z dużymi możliwościami rozbudowy - można podłaczyć dodatkowe kanały analogowei i cyfrowe I/O czyli wejśc i wyjść , panele operacyjne , czujniki , oraz falowniki sterujące obrotami silników o różnej budowie i przeznaczeniu. W moim zakładzie jest ...sterowana radiowo suwnica o udźwigu 100 Ton. Wszystko na drodze elektronicznej. A załączenie światła w mieszkaniu , oraz wykonywanie różnych zaprogramowanych zadań można rozwiązać poprzez małe sterowniczki mikroprocesorowe firmy Siemens Logo! lub podobnych .

Dla zainteresowanych takim tematem :

http://www.sterowniki-plc.xo.pl/sklep/
Ostatnio edytowano Śr sie 16, 2006 11:57 pm przez bARTon, łącznie edytowano 1 raz
bARTon
Moderator
Moderator

Postprzez Buster » Pt sie 11, 2006 2:03 pm

dzieki za linq, juz zasuwam czytac :)
z jednej strony temat jest ciekawy i z pewnoscia nie latwy a z drugiej rownoczesnie ... gÓpi .... dlaczego? ano dlatego ze nie chcialbym sie znalezc w takim mieszkanku jak zbraknie zasilania ... ciekawa opcja moglyby byc panele sloneczne tylko ze ich koszt jest czasem nieporownywalny do efektow .... kiedys chcialem zrobic tym sposobem zasilanie dla moich PC ale po podliczeniu okazalo sie ze bardziej mi sie oplaca bulic te rachunki niz klasc lusterka na dachu .... :roll:
Obrazek
Obrazek
Buster
Moderator
Moderator

Postprzez Bartas » Pt sie 11, 2006 7:15 pm

mam gdzieś pare układów które były sterowane z portu COM, kiedyś sie nudziłem i takie cosik wykonałem ;) tylko w wykonaniu zwykłych małych dioke :D no i program napisany qbasicu później w pascalu i skompilowany na exe :)
to są bardzo stare dzieje i jak zjnajde jedno pódło z gratami starymi to wam zapodam schemat wraz z kodem jaki trzba napisać w Basicu aby w prosty sposób sterowac wyjściem ;)
Jak znajde czas to może wam przedstawie układ idealny na sylwestra ktorego sterujemy z e złącza LPT i sterujemy aż 32 żarówkami lub stroboskopami :) a nad wszystkim sprawuje kontrole lubiany i kochany Winamp ;)

Jak jesteśmy przy żłączach , mam też gdzieś prototyp urządzenia które umożliwiało mieżenie temperatury poprzez - Uwaga - złącza GAME PORT :D umożliwiało nam pomiar z czterech czojników jednocześnei ;)

jak znajde to zapodam wam schematy ;)
Tuning PC - Wiemy co się Moduje !!! Elektronika Wizytówka Firm - Ogólno polski Największy Katalog Firm

Obrazek
Nie udzielam informacji i pomocy ze sprzętem na GG , pisz tylko na forum !!!
Bartas
Administrator
Administrator

Kasa: 461.50
Komputer: PC
Grafika: nVidia GeForce
3DMark 2003: 8612
3DMark 2005: 1834
3DMark 2006: 957
Wynik OC: C2D 2400@3000 Mhz
Gadu-Gadu: 2502987

Postprzez foqspoqs » Śr sie 16, 2006 11:27 pm

brzmi smakowicie...nie ma to jak przerabiać kompa w kombajn :)
foqspoqs
0 Ghz
0 Ghz

Postprzez GruX » Cz sie 24, 2006 4:39 pm

W chipie był artykuł w którym elementem wykonawczym był własnie przekażnik, oto link http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_18145.html
GruX
0 Ghz
0 Ghz

Powrót do Modyfikacja podzespołów - co użyć, jak zrobić, jak podłaczyć

• Tematy Podobne
    Odpowiedzi
    Wyświetlone
    Ostatni post